Objectivering oplevering metselwerk.

TCKI opereert als onafhankelijk instituut en kenniscentrum op het gebied van (keramische) bouwmaterialen en systemen. Daarnaast is TCKI betrokken bij het opstellen van normen en richtlijnen voor keramische producten en toepassingen.

Op het moment dat er tussen partijen geen consensus is over de kwaliteit van producten, kan TCKI een rol spelen in het objectief vaststellen van de kwaliteit en/of toepassing/verwerking van het product. Een voorbeeld hiervan is opgeleverd metselwerk. Onenigheid kan ontstaan bij visuele eisen en beoordeling ervan, uitslag op metselwerk en verkleuringen metselsteen of aan schade als gevolg van vorstperiodes. Daarnaast kan het gaan om (hechtings-)problemen met verlijmde steenstrippen.

Door middel van communicatie met betrokken partijen en het daarbij behorende inspectierapport kan worden getracht te komen tot een oplossing, of kan op basis daarvan een nader standpunt worden ingenomen.

Wij helpen u graag verder.

dr. ir. Ronny Lugtenberg

Directeur

Levensduur dakpannen.

Het bepalen van de levensduur van dakpannen speelt met name een rol in de renovatiemarkt. In deze markt is de afweging om bestaande dakpannen (na reiniging) te hergebruiken, of deze te vervangen voor nieuwe dakpannen. Zowel voor betondakpannen als keramische dakpannen kan de verwachte levensduur van bestaande dakpannen worden bepaald op basis van verouderings- en mechanische testen in combinatie met een visuele beoordeling. Met dit resultaat wordt het een stuk eenvoudiger een keuze te maken of hergebruik rendabel is.

Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met Stan Aben of Ronny Lugtenberg.

Stan Aben MSc

Hoofd afdeling Technologie

Levenscyclusanalyse (LCA) product.

Bij het ontwerpen van een gebouw wordt vanaf 2018 gekeken naar de milieuprestaties van individuele bouwproducten. Dit is enerzijds het gevolg van overheidsbesluiten, maar ook door initiatieven vanuit de markt, waarbij groencertificaten voor gebouwen worden afgegeven. De eisen aan milieuprestaties van gebouwen worden in de toekomst stapsgewijs strenger. Er bestaat een nationale milieudatabase waarin de individuele milieuprestaties van bouwmaterialen staan aangegeven. Architecten en aannemers zullen bij het kiezen uit bouwmaterialen steeds meer gaan letten op de milieuprestaties van individuele bouwproducten. Een goede milieuprestatie van uw product wordt om die reden steeds belangrijker.

Om de milieuprestaties van producten te bepalen wordt de levenscyclusanalyse (LCA) toegepast. Hierbij wordt op uitgebreide schaal de belasting op het milieu berekend voor het vervaardigen van het product en het transporteren hiervan. Denk daarbij aan het verbruik van grond- en brandstoffen, elektriciteit, water, afval, uitloging en emissies. Het aardgasverbruik is daarbij de meest doorslaggevende factor in de bepaling van de milieuprestatie van een keramisch product.

Vanaf 2024 is TCKI in staat LCA-berekeningen van bouwproduct(en) uit te voeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een berekeningsmodel van een erkende partij in deze sector. De uitkomst van de berekeningen kan worden gepubliceerd, waarbij een zogenaamde environmental product declaration (EPD) van uw product wordt opgemaakt. Daarmee is de milieuprestatie van uw product inzichtelijk, en kan deze worden opgenomen in de nationale milieudatabase.

Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met Wilco van den Berg.

Wilco van den Berg MSc

Adviseur

Trainingen op maat.

Vanuit TCKI worden al vele jaren trainingen en opleidingen gegeven aan de keramische industrie, om toekomstige specialisten basiskennis bij te brengen. Dit gaat over de te gebruiken grondstoffen tot en met het testen van het eindproduct en alle tussenliggende processtappen. Enerzijds worden opleidingen aangeboden in samenwerking met de brancheorganisatie voor de keramische industrie (KNB). Anderzijds vinden er trainingen plaats op locatie binnen keramische bedrijven. Op dat moment wordt de training op maat gegeven, en kan dieper worden ingegaan op problematiek en zaken die specifiek voor dat bedrijf gelden.

TCKI heeft veel kennis en ervaring over het keuren met straat- en metselstenen, dakpannen en tegels en over het beoordelen van metselwerk. Hierover kunnen ook trainingen op maat worden aangeboden richting aannemers en de handel. Richtlijnen waaraan goed metselwerk dient te voldoen en uitleg over de specificaties van de (keramische) bouwproducten kunnen op een eenvoudige wijze worden uitgelegd. Bij de verkoop van (keramische) producten kan achtergrond van het aanmaakproces en de afkomst van grondstoffen mede helpen een klant te overtuigen. Daarnaast geeft deze kennis meer begrip over het verkregen product. De handel staat met deze kennis sterker bij vragen uit de markt, en kan hiermee eventuele problemen voorkomen. Indien er behoefte is aan een cursus op maat, neem dan gerust contact op met TCKI.

Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met Ronny Lugtenberg.

Wij helpen u graag verder.

dr. ir. Ronny Lugtenberg

Directeur