Actualiteit februari 2021.
Kleureigenschappen van producten.
Wanneer aan alle producteigenschappen wordt voldaan, maakt het uiterlijk het product potentieel uniek, waarop veelal wordt geselecteerd. Het uiterlijk is namelijk zichtbaar en tastbaar. Kleur is een belangrijk aspect binnen het uiterlijk van een product. Maar wat betekent het nu eigenlijk wanneer een product een bepaalde kleur heeft? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden.
Kleur is enerzijds simpelweg een materiaaleigenschap, de resultante van de combinatie van lichtgolven die door een oppervlak worden weerkaatst. De perceptie van een kleur kan echter verschillen en is sterk afhankelijk van andere factoren zoals de aard van de lichtbron en de structuur van het materiaal. Het type licht is van invloed door de verschillende golflengten van het licht. Rood licht geeft veelal een rode kleur. De structuur van een materiaal beïnvloedt de kleur doordat hierdoor in meer of mindere mate ook een spiegelende component van het invallende licht terecht komt in het oog van de observator.
De feitelijk kleur of ‘true color’ van een materiaal is relevant voor de kwaliteitsfunctionaris; die wil controleren of de echte kleur van gebruikte pigmenten of een product aan de juiste specificaties voldoet. De perceptie van kleur, ook wel de schijnbare kleur genoemd, is met name relevant voor de klant, die veelal heeft gekozen voor de typische uitstraling van een product. De kleurbeleving staat centraal. Kleur en de perceptie van kleur, maar ook kleurverschillen kunnen worden geobjectiveerd door middel van een kleurmeting. Voor een geobjectiveerd kleurverschil kan worden bepaald of dit verschil zichtbaar is voor het menselijke oog.
Aan de hand van het resultaat van een kleurmeting kan ook de lichtreflectiewaarde (LRV) worden bepaald. De lichtreflectiewaarde beschrijft de hoeveelheid zichtbaar licht in alle golflengten en in alle richtingen die door een materiaal wordt weerkaatst. Deze waarde is ook erg bepalend voor beleving van kleur in bijvoorbeeld een ruimte, maar wordt daarnaast ook gebruikt om visueel contrast te berekenen.
De omzetting van licht in warmte-energie veroorzaakt opwarming van een oppervlak. Donkere kleuren absorberen meer licht en dus warmte-energie, en zijn daarmee gevoeliger voor spanningen door thermische uitzetting. Zwarte bakstenen kunnen hierdoor op warme dagen een temperatuur bereiken van wel 70 °C. De lichtadsorptiewaarde, als tegenhanger van de lichtreflectiewaarde, is een goede indicatie voor de mate waarin dit gebeurt.
We kunnen de kleurmetingen uitvoeren aan zowel losse producten of productsorteringen, als ook op locatie aan reeds verwerkte producten of productsorteringen. Bent u geïnteresseerd of uw product aan specifieke visuele eisen voldoet, of wilt u de visuele eigenschappen van uw product bepalen en/of declareren? TCKI kan u hierbij ondersteunen.
Voor meer informatie neem contact op met Stan Aben.