Actualiteit februari 2021.

Proces Simulatiemodellen.

Rekenmodellen worden ontwikkeld om inzicht te krijgen in procesvoeringen zonder de procesvoering hiervoor zelf te hoeven aanpassen. Een procesaanpassing in een simulatiemodel geeft al snel een antwoord op het resultaat dat u in de praktijk in grote lijnen kunt verwachten. TCKI beschikt over meerdere modellen waarvan het ovenmodel TTsim en het drogermodel TDsim het meest toegepast worden in de praktijk om beide processen te optimaliseren. Om deze modellen van de juiste input te voorzien is bij TCKI kennis en meetapparatuur aanwezig. Kennis die bij de voorliggende energietransitie nodig is om de doelstellingen in 2030 en 2050 te kunnen realiseren. Het oven- en drogerproces zijn samen voor 80 tot 90 % verantwoordelijk voor uw huidige energiegebruik. 

Drogermodel, TDsim.

Het drogermodel wordt gevoed met meetresultaten (waterverdamping en krimp van de producten en luchtcondities van de droogkamer), die beschikbaar komen op basis van metingen die worden uitgevoerd in uw bestaande droger. Deze meetresultaten worden omgezet naar productinformatie en droogluchtcondities van de droogkamer om het drooggedrag van een product te simuleren. Bij deze simulatie kunnen de droogtijden en/of de luchtcondities worden aangepast. Deze modelering geeft snel inzicht in de mogelijkheden om het drooggedrag van de producten te veranderen om de droogkwaliteit, droogtijd en uitlaatcondities te verbeteren. Uitval van gebakken producten is in de praktijk terug te herleiden naar het droogproces door droogstructuur en rotte kernen, waarbij de kern los droogt van de buitenschil.

Ovenmodel, TTsim.

TCKI heeft de beschikking over een oven simulatiemodel, TTsim, die op een zeer gedetailleerd niveau inzicht geeft in de procesvoering van uw tunneloven. Naast inzicht die wordt verkregen bij aanpassing van parameters (rookgastrek, brander- en snelkoelingsetpoints, etc.), kan ook veel geleerd worden met betrekking tot het regelgedrag van een tunneloven. Het model geeft op een juiste wijze visueel inzicht in de verandering van de stookcurve die de producten doorlopen en kan dus ook procesoperators ondersteunen bij het maken van de juiste instellingskeuzes. 

Voordat wordt gestart met de modellering van een basiscase wordt in de regel eerst uw eigen tunnelovenproces goed in beeld gebracht door het uitvoeren van procesmetingen, massa- en energiebalans en ovenatmosfeermetingen. Deze meetgegevens samen met de lay-out van uw oven worden gemodelleerd in TTsim. Na het afronden van de basiscase kunnen binnen het ovenmodel diverse mogelijkheden voor het verbeteren van uw oven-energieverbruik worden doorgerekend.

U krijgt zo inzicht in de temperatuurcurve, rookgastrek, ovenatmosfeer (O2, CO2, NOx, etc.), massa- en energiebalans, energieverbruik van de oven (bruto en netto) en lekkages die optreden tussen wielstelruimte en oven. Het verschil tussen het bruto- en netto-verbruik van de oven is de hoeveelheid energie die ter beschikking komt voor het droogproces. Deze beschikbaar komende energiestroom heeft weer invloed op het energieverbruik van uw droger.

Door beide modellen samen toe te passen krijgt de procesoperator inzicht en scholing en wordt in samenspraak de procesvoering geoptimaliseerd. Hiermee bent u op de toekomst voorbereid. 

Wij zijn graag bereid om u nader te informeren over de mogelijkheden voor het verder verlagen van uw energieverbruik.

Voor meer informatie neem contact op met Rob Mentink of Coen van Mosseveld.

Wij helpen u graag verder.

ing. Rob Mentink

Hoofd afdeling Techniek

ing. Coen van Mosseveld

Senior Adviseur