Actualiteit november 2021.

Toepassing secundaire grondstoffen.

Hergebruik van materialen is noodzakelijk om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan voldoende grondstoffen voor bouwmaterialen en verder te verduurzamen. De druk om minder afval te produceren neemt daarmee steeds verder toe. Daarnaast zal een steeds hogere stortbelasting voor afval ontstaan.

Binnen TCKI worden regelmatig afvalstromen getest op de eventuele inzetbaarheid in de keramische industrie. Op het moment dat het afval opnieuw kan worden gebruikt, spreekt men van een zogenaamde secundaire grondstof. Naast vliegassen, reststromen bij kleiafgravingen, en digistaten kan ook gedacht worden aan diverse (haven)slibs en aan afvalstromen uit de glasindustrie. In potentie kunnen ook met PFAS vervuilde kleien/zanden hiervoor in aanmerking komen.

Bij het beoordelen van de inzetbaarheid wordt in eerste instantie meer inzicht verkregen in de grondstoffen aan de hand van analyses van onder andere de chemische samenstelling, het organisch koolstofgehalte en de hoeveelheid wateroplosbare zouten. Er wordt bepaald in welke mate de resultaten afwijken van analyses aan reguliere grondstoffen in de keramische industrie. Tevens kan worden bepaald of de grondstof nog verder kan worden opgewerkt om deze beter toepasbaar te maken. Hierbij kunnen bijvoorbeeld bij ongewenst hoge zoutconcentraties, wastesten op laboratoriumschaal worden uitgevoerd, en kunnen filterpersen worden ingezet. Ook kan aan een eventuele naverbranding van grondstoffen worden gedacht of aan combinaties van nabewerkingen.

Indien de grondstoffen voldoende potentie bieden, worden proefsteentjes gemaakt met verschillende hoeveelheden secundaire grondstof, om daarmee zowel de visuele als fysische en chemische eigenschappen verder te testen, en te vergelijken met referentieproefstukken. Het effect van nawassen van de grondstof op de kleur van het eindproduct is bijvoorbeeld zichtbaar bij de bruine proefsteentjes op de foto. Ontwikkelen van alternatieve producten (zie foto) is eveneens mogelijk. Tenslotte kan ook het uitlooggedrag van de producten worden onderzocht.

Bij aangetoonde geschiktheid is het uiteindelijk aan de klant om verder in contact te komen met de keramische industrie voor eventuele vervolg- en/of opschalingsstappen.

Wij helpen u graag verder.

dr. ir. Ronny Lugtenberg

Directeur

ing. Rob Mentink

Hoofd afdeling Techniek

Stan Aben MSc

Hoofd afdeling Technologie