Actualiteit februari 2023.

Toepassing van smallere en klamp verwerkte metselbakstenen.

Er is een trend waarneembaar in het vaker verwerken van smallere (tot 65 mm) stenen en het klamp verwerken (65 of 50 mm) van metselbakstenen. Deze trend is in lijn met de wens naar dematerialisatie en is tevens ingegeven door architecten op basis van een esthetische keuze.

Naast aanpassing van het aantal (en lengte) van de spouwankers is het nodig dat het metselwerk blijft voldoen aan de eisen vastgelegd in de Eurocodes voor metselwerk. Het is met name een uitdaging om voldoende buigtreksterkte te behouden. Dit kan getest worden met 4-lijns buigproeven. In de meeste gevallen blijkt een standaard metselmortel onvoldoende hechting te geven. Het gebruik van een lijmmortel is in die gevallen vaak een oplossing. Echter, de eisen voor het verwerken van de stenen nemen ook toe. Er dient meer rekening te worden gehouden met de weerscondities, en de maximale stapelhoogte die op dat moment toelaatbaar is. Tevens is het doorstrijken van de mortel in de meeste gevallen noodzakelijk.

Meer dan voorheen is het vooraf testen van het metselwerk op voldoende sterkte noodzakelijk, om problemen bij toepassing te voorkomen. TCKI kan hierbij ondersteunen. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met Ronny Lugtenberg.

Wij helpen u graag verder.

dr. ir. Ronny Lugtenberg

Directeur